domenica, marzo 11, 2007

Naar de thermen bij Viterbo

Om te bekomen van de laatste, erg drukke maand, zijn we vandaag op uitstap gegaan. 13 jaar geleden, toen we als onderdeel van de schoolreis naar Rome onze rugzak pakten om de thermen van Dioclesianus te gaan bezoeken, dacht ik er goed aan te doen ook mijn zwembroekje en badhanddoek mee te nemen. Wat een ontgoocheling toen we in plaats van hete stomende baden slechts droge, in de blakende zon liggende ruines te zien kregen.

Laatst kregen we echter het spannende bericht dat hier in de buurt van Rome ook mogelijkheden waren om echt naar de thermen te gaan. Er zijn er blijkbaar koude, warme of lauwe, met therapeutische krachten of niet. Na enig heen en weer gevraag bleken die rond Viterbo de voorkeur van allen te dragen.

Je kan in het "bassin van Viterbo" naar de betalende kuuroorden gaan, waar je uitstekend bediend wordt en alles proper en kuis gehouden wordt. Ons werd echter aangeraden even 500 meter verder te rijden, waar de Pauselijke Thermen ook vrijelijk te bezoeken zijn. Als je van Viterbo komt, kan je aan de rechterkant de Thermen van Bullicame bezoeken. Deze zijn bekend vanuit de oudheid en zouden sterke therapeutische krachten bezitten. Het water komt er aan 58°C uit en wordt vanaf de bron door een ingenieus systeem naar ponden geleid, waar je (in de zomer) in kan baden. Vandaag was het er bitter koud en zijn we dus nog 500 meter verder de straat afgegaan om op onze linkerkant een stelletje kleurige badhanddoeken bij duinachtig wit zand te zien liggen.

Dichterbij komend blijkt dat allemaal aangekoekte kalk te zijn. Het ruikt er ligt naar rotte eieren van de sulfer, en in ponden op verschillende hoogten zitten mensen gezellig te babbelen. Dankzij kanaaltjes en watervalletjes kan je de temperatuur van het water regelen (aan de bron 68°C, echt wel warm!). Velen blijken te komen om vasculaire ziekten van de extremiteiten of reuma tegen te gaan.

Zelfs in de lente, wanneer de wind nog bijtend koud kan zijn, zijn de baden lekker warm. De Italianen gaan daar ook 's nachts feestjes houden, maar dat blijkt toch echt meer voor de zomer gereserveerd te worden. Na 2u30 heerlijk weken en genieten van het zonnetje, voelden we ons wel voldaan en zijn we lekker iets gaan eten in Viterbo city. De stad zelf is een kenmerkend voorbeeld van diepmiddeleeuwse steden, je zou daar zo Merlijn de Tovenaar kunnen tegenkomen.

Voor meer informatie over de thermen bij Viterbo, kan je terecht op de volgende website: www.infoviterbo.it (website in Italiaans, sorry!)

P&L

1 Comments:

Anonymous Karlijn said...

Ikzelf ben daar ook geregeld geweest en moet eerlijk zeggen dat je daar heerlijk vertoeven kan! Heb er altijd tot rust kunnen komen.

11:49 AM  

Posta un commento

<< Home