sabato, giugno 14, 2008

Italiaanse koffie maken

moka bialettiItalië is het land van de espresso's en de cappuccino's. De beste koffie kan je volgens de Italianen in de bar drinken. Maar ook thuis kan je Italiaanse Koffie zetten. Dat doe je met een electrisch espresso apparaat of met de Moka. De Moka van Bialetti is één van de iconen van de Italiaanse niche-industrie.

Dit zijn de basishandelingen die je moet uitvoeren om een echte Italiaanse koffie met een Moka apparaatje te maken.

  1. Schroef de moka open en vul het onderste reservoir tot net onder de kleine soupape. Die dient om stoom af te laten in geval van nood. soupape
  2. Zet de koffiefilter in het reservoir en vul het tot aan de rand zonder aan te drukken met fijngemalen italiaanse koffie. Espressokoffie van Lavazza, Illy, Hag of Danesi is veel fijner gemalen dan die van Douwe Egberts of De Roode Pelikaan bijvoorbeeld. fijngemalen koffie
  3. Schroef het bovenste deel op het reservoir zodat het echt goed sluit. Zet de Moka op een zacht vuurtje (een gasvuur werkt het best, maar het gaat ook op electrische kookplaten).
  4. Wacht tot je een gorgelend geluid uit de Moka hoort komen: De koffie is klaar om over enkele espressotasjes verdeeld te worden.

Er bestaan vele speciale varianten op de traditionele Espresso, bijvoorbeeld de "caffè crema". Om een caffè crema te maken dien je de moka van het vuur te nemen van zodra er koffie uit komt. Dat kleine beetje koffie wordt in een tasje gedaan en de moka wordt weer koud gemaakt door de buitenkant onder koud water te houden. Terwijl de moka terug op het vuur staat om de rest van de koffie te maken voeg je bij het kleine beetje koffie in de tas flink wat suiker toe. Dat mengsel roer je duchtig door elkaar tot er een soort crème ontstaat. Als de rest van de koffie klaar is voeg je die toe aan de crème in het tasje. Caffè Crema op traditionele wijze!

Ken je nog andere varianten, aarzel niet om ze hieronder toe te voegen.

Etichette: , , ,